Promjene okoliša – važna tema za promišljanje scenarija razvoja ruralnih područja Hrvatske

Promjene okoliša – važna tema za promišljanje scenarija razvoja ruralnih područja Hrvatske

Ljudske aktivnosti mijenjaju okoliš i uzrokuju promjene na čitavom nizu eko-sustava. Promjene okoliša jedan su od važnih aspekata promišljanja o mogućim scenarijima razvoja ruralnih područja Hrvatske i stoga čine integralni dio istraživanja CRORURIS. Dr.sc. Luka Valožić, suradnik na projektu, istražuje promjena zemljišnog pokrova i nedavno je sudjelovao na važnoj konferenciji o toj temi.

Do jačeg razvoja proučavanja okoliša i njegovih promjena na površini zemlje dolazi tek nedavnim razvojem tehnologije daljinskih istraživanja. Satelitske snimke dobivene daljinskim istraživanjima omogućuju relativno brz i neposredan uvid u stanja i procese na Zemljinoj površini, a činjenica da su prvi komercijalni sateliti lansirani u Zemljinu orbitu prije više od 30 godina stvara dovoljno dug kontinuirani vremenski okvir za proučavanje promjena zemljišnog pokrova na regionalnog i globalnoj razini. Znanstvenici istražuju procese kao što su dezertifikacija, deforestacija, promjene na poljoprivrednim zemljištima, prevelika izgradnja na obalama, nestanak močvara i sl.

Njima se bavi i dr.sc. Luka Valožić, koji je u razdoblju od 12. do 15. rujna 2016. prisustvovao i aktivno sudjelovao na međunarodnoj konferenciji GEOBIA 2016 koja je održavana na Sveučilištu u Twenteu u Enschedeu u Nizozemskoj. Održao je prezentaciju Getting the Act Together: Segmentation-Based Land Cover Classification Using RapidEye Imagery and OpenStreetMap Ancillary Data. Konferencija je okupila brojne svjetske znanstvenike i stručnjake (iz tridesetak zemalja) koji u svojem radu, teorijskom ili primijenjenom, upotrebljavaju segmentaciju digitalnih slikovnih podataka, odnosno objektno orijentiranu analizu slika, radi obrade i analize prostornih ili geografskih podataka.

obr_2011
Samoj konferenciji prethodile su radionice za znanstveno usavršavanje zainteresiranih sudionika. Luka je sudjelovao na cjelodnevnoj radionici daljinskih istraživanja u organizaciji Fakulteta za geoinformatiku i motrenje Zemlje (Faculty of Geo-Information Science and Earth Observation, University of Twente) i tvrtke Trimble. Radionica je uključivala nekoliko cjelina: detekciju promjena okoliša, nadziranu klasifikaciju zemljišnog pokrova, machine learning, decision trees i template matching. Sve su prezentacije i vježbe izvedene u posljednjoj verziji eCognition Developer, komercijalnog softvera tvrtke Trimble.

Save

Save

Save

Save